Proiectul Cultfort – Fortăreață culturală urbană este realizat și implementat de către fundația Mihai Eminescu Trust (MET). Prin acest proiect am pregătim Turnul & Bastionul Măcelarilor din Cetate pentru a deveni un spațiu de evenimente culturale de calitate în Sighișoara.
Dar vrem să vă oferim un pic de context: spațiul este chiar lângă biroul nostru din Turnul Cojocarilor și ne era greu să observăm cum este neîngrijit și se degradează, astfel că am găsit o cale sau, de fapt, trei căi (trei finanțări) să îl restaurăm, să îl conservăm și să îl punem în valoare. Prima finanțare a venit din partea Fundației Horizon din Olanda pentru proiectul tehnic. La sfârșitul lui 2022 s-au terminat lucrările de conservare și restaurare susținute de către Fundația Horizon prin cea de-a doua finanțare sunt în curs; pentru că este vorba despre un monument din secolul al XVI-lea, lucrăm îndeaproape cu arheologi și facem totul cu mare atenție. Apoi, în primăvara lui 2023, am trecut la partea de punere în valoare a spațiului și facem asta printr-o altă finanțare (numărul 3). Este vorba despre prezentul proiect Cultfort, explicat în continuare.
De la începutul proiectului și până acum, ne-am ocupat cu lucrări de restaurare, conservare și punere în valoare la Turnul & Bastionul Măcelarilor pentru ca acestea să poată deveni un spațiu potrivit pentru evenimente culturale de calitate. Fundația MET a gândit acest proiect în condițiile în care în Sighișoara nu există suficiente locuri adecvate pentru evenimente. Spațiul s-a deschis în 2023 an în care vom avea în Bastion 25 de evenimente culturale: concerte, teatru, film, video mapping, fotografie, gastronomie, precum și multe ateliere pentru copii cu tot felul de activități. Proiectul răspunde nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighișoara: de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale.
Deja în toamna lui 2022 am lansat Turul Sighișoarei pentru sighișoreni, o serie de plimbări ghidate gratuite prin care să îți descoperi orașul cu ochi noi. Ghidul este Peter Suciu, un ghid bine cunoscut în Sighișoara și foarte pasionat de istoria locului. Aceste ateliere de documentare a istoriei locale vor avea loc prin toate cartierele Sighișoarei, nu doar în Cetatea Medievală.
Tot în 2022 am început programul nostru de inițiere în arhitectură pentru copii „Micul arhitect din Sighișoara”. Un arhitect obișnuit să lucreze cu copiii se întâlnește cu elevi de clasa a III-a și a IV-a de la Liceul Joseph Haltrich să vorbească despre lucruri serioase într-un limbaj accesibil. Vor avea loc 13 astfel de întâlniri cu ambele clase.
De asemenea, în 2022 au avut loc trei întâlniri „Cafeaua Interculturală”, unde am discutat despre strategia culturală a orașului. O găsești în finalul acestei pagini.
Ne-am întâlnit cu cei implicați activ în viața culturală a Sighișoarei pentru a discuta despre cum ne-ar plăcea să arate cultura în acest oraș și cum putem lucra împreună mai bine cu ce avem acum deja ca și resurse. Am desfășurat un curs de management cultural pentru cei interesați să se dezvolte în domeniu și în primăvara lui 2023 ne-am întâlnit cu alți actori culturali interesați de fundraising.
Partenerul nostru media este Radio România Cultural.