Evenimente

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Marți, 31 octombrie 2023, ora 16:00-17:30

Final de proiect/ Punct și de la capăt.

Punct și de la capăt.
Proiectul CULTFORT își închide porțile, însă bastionul și turnul, grație proiectului care tocmai se încheie, va fremăta și pe mai departe de energia culturală a orașului și a oamenilor care îl fac viu și vibrant.
De la 16:00 la 17:30, colaboratori, prieteni, oameni implicați în proiect, locuitori ai Sighișoarei, ziariști și oameni de media, finanțatori, haideți să ne întâlnim și să sărbătorim reușita proiectului, așa cum am început, împreună. Bastionul va fi, și de această dată, gazda emoțiilor noastre.

INFO: Vom avea în bastion surse de încălzire outdoor, așadar nu lăsăm frigul să fie un motiv de absență.

>>>>Lăsați-ne un mesaj privat pe pagina de Facebook CULTFORT, dacă vreți să fiți cu noi la această ocazie specială.

Marți, 31 octombrie 2023, ora 14:00-16:00

Micro-Târg de meșteșuguri / Final de proiect

În 31 octombrie, la orele prânzului, am plănuit un Târg Interactiv de Meșteșuguri dedicat copiilor și adolescenților din zona Sighișoarei.
Turnul Măcelarilor – pe cele patru niveluri, va găzdui, simultan, patru ateliere gratuite petru 20 de copii și tineri, cu vârsta între 6 și 16 ani.
Fiecare atelier va dura 30 de minute, cei 20 de participanți norocoși având ocazia să „bifeze” patru meșteșuguri în aceeași zi și să plece acasă cu rezultatul creativității lor.
Marcăm – simbolic – finalul proiectului CULTFORT – prin aceste micro-ateliere demonstrative. Ele amintesc de „AUGUST – Luna Artei Urbane”, seria noastră de 4 ateliere organizată în vară. Dăm șansa, așadar, și altor copii care vor să le experimenteze cu această ocazie.
🚩Pentru înscrieri vă așteptăm în perioada: 19.10.2023 – 27.10.2023, prin mesaj privat pe pagina de Facebook CULTFORT, în care părinții sunt rugați să menționeze:
– Numele complet și vârsta participantului.
– Numele complet și numărul de telefon al părintelui.
Înscrierile se finalizează în momentul în care numărul acestora atinge 20 de înregistrări, pe principiul „primul venit, primul înscris”.
INFO: Etajele Turnului Măcelarilor vor fi încălzite cu aeroterme.
Evenimentul este gratuit.
Locație eveniment: Bastionul Măcelarilor, Strada Cojocarilor nr.15.

Marți, 31 octombrie 2023, ora 15:00-16:00

Expoziția de fotografie a copiilor

Finalul lunii înseamnă în CULTFORT – Fortăreața de cultură urbană a Sighișoarei, și vernisajul expoziției cu fotografiile copiilor și tinerilor din luna august.
August a fost Luna Artei Urbane în CULTFORT, iar una dintre seriile de ateliere a fost dedicată artei fotografice. 35 de copii și tineri din Sighișoara au învățat atunci, timp de o săptămână, de la un tânăr fotograf din Cluj-Napoca – Ștefan Buga – cum pot face, prin fotografie, ca imaginația și creativitatea lor să rămână imortalizate pentru… totdeauna, urmând anumite indicații și tehnici de fotografiere.
Facilitatorul nostru a selectat din fotografiile participanților 30 de imagini reușite, iar ele vor fi admirate de noi toți cu mândrie și uimire, așa cum s-a întâmplat la finalul tuturor atelierelor de artă urbană.
Ora 15:00 – Ne vedem cu toții în bastion, la expoziție!
Intrare: liberă.
Locație eveniment: Bastionul Măcelarilor, Strada Cojocarilor, nr.15.

Duminică, 28 octombrie 2023, ora 12:00

Eveniment de artă culinară

Pe 29 octombrie, duminică la prânz, bucătarul nostru talentat din proiect, Róbert Birtalan, se reîntoarce pentru un al doilea eveniment culinar pentru gurmanzi consacrați sau în devenire: preparate fine cu ingrediente bogate în arome, specifice toamnei din Transilvania.
Totodată, cei mai mici participanți vor avea parte de un atelier distractiv de sculptat bostani, concomitent cu evenimentul nostru.
_________________________________
Intrare: bilet în bază de donaţie – 20 lei / persoană. Copiii sub șapte ani intră fără plată.
Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 11h30. Vă așteptăm cu drag!
Locație eveniment: Bastionul Măcelarilor, Strada Cojocarilor nr.15.

În fiecare vineri din octombrie + marți, 31.10.2023, Bastionul Măcelarilor

Cinema în bastion

În fiecare vineri din octombrie, plus în 31 octombrie – când ne vom revedea cu o ocazie specială, avem locuri pentru oaspeții – iubitori de filme. Bastionul devine cinematograf tomnatic în aer liber. Vom avea pelicule bine alese pentru multe vârste și gusturi. 
> În caz de vreme neprielnică, acest eveniment va fi mutat pentru ziua de sâmbătă sau duminică din același final de săptămână. Urmăriți pagina evenimentului pentru informații actualizate.
https://www.facebook.com/cultfort/events
06.10.2023, 19:00 – „Mumiile – Aventuri Moderne” – Desene animate – Audiență generală
13.10.2023, 19:00 – „Close/Aproape” (2022) – Adiență: + 14 ani
20.10.2023, 19:00 – „Marocco” (2021) – Audiență: +13 ani
21.10.2023, 19:00 – „Crima este a mea” (2023) – Audiență: + 13 ani
31.10.2023, 17:30 – „Halloween Special Movie Night” – Audiență: + 14 ani

Intrare: bilet în bază de donaţie, 5 lei / persoană. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile.

30 septembrie 2023, 18:00, Bastionul Măcelarilor

Blue Noise - Concert a capella

30 septembrie vine cu un concert superb, a ccapella, al trupei Blue Noise, 6 voci unice care vor concerta pentru prima dată în Bastionul Măcelarilor.
Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocală/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce.
Blue Noise este povestea antagonismelor care creează împreună o muzicalitate originală. Culoarea albastră te duce cu gândul la liniște, la melancolie, la armonie. Iar zgomotul este elementul perturbant, el aduce disonanța, lipsa calmului. Blue este o referință și la labelul mitic de jazz Blue Note, jazz-ul fiind genul muzical aflat la baza repertoriului formației. Noise reprezintă toate celelalte influențe care îmbogățesc acest repertoriu. Cele două reunite spun povestea unei formații unice în România: șase voci creează muzică a cappella cum n-ai mai auzit!
_________________________________
Intrare concert: bilet în bază de donaţie – 10 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 17h30.
Vă așteptăm cu drag!
_____________

29 septembrie 2023, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Vino - Proiecție de desene animate


_____________
În 29 septembrie și apoi, în fiecare vineri din octombrie, plus în 31 octombrie – când ne vom revedea cu o ocazie specială, avem locuri pentru oaspeții – iubitori de filme. Bastionul devine cinematograf tomnatic în aer liber. Vom avea pelicule bine alese pentru multe vârste și gusturi.
Începem în 29 septembrie cu o animație simpatică, de la șapte și jumătate seara. În „Vivo” (2021), un kinkaju (mic mamifer din America Centrală) meloman pornește în călătoria vieții sale din Havana la Miami pentru a-și împlini destinul și a transmite un cântec de dragoste din partea unui prieten.
Vârstă recomandată: 7+
Intrare: bilet în bază de donaţie, 5 lei / persoană. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00. Vă așteptăm cu drag!

29 septembrie 2023, 18:00, Bastionul Măcelarilor

Micul arhitect - Expoziția

Penultima zi a lui septembrie aduce cu ea Expoziția finală a seriei de ateliere „Micul arhitect”. Așadar, notați în agendă: vineri, în 29 septembrie, între șase și șapte seara, veniți în Bastion să vedeți lucrările elevilor implicați în aceste ateliere. Din octombrie anul trecut și până în februarie, anul acesta, ne-am întâlnit de câte 13 ori cu două clase de elevi simpatici din Sighișoara. Au aflat ce înseamnă să fii arhitect, au analizat fațadele clădirilor din cetatea Sighișoarei și au fost detectivi urbani, descoperind spațiul cu ajutorul simțurilor. În alt atelier au meșterit cu sârg harta localității lor și chiar au vizitat un șantier adevărat. La vânătoarea de monumente au aflat ce înseamnă un „monument istoric”, iar în atelierul „Spațiul și sentimentele” au învățat că felul locuirii influențează viața noastră de zi cu zi. Expoziția „Orașul copiilor” vă cheamă să vedeți machetele pe care micii arhitecți le-au realizat din materiale reciclate, răspunzând totodată întrebărilor: Dacă ai putea să îți imaginezi un oraș nou, cum ar fi acesta? Ce construcții ar fi acolo? Cum ar fi străzile? Ce spații de recreere ti-ar plăcea să ai în oraș? Vor fi parcuri? Dar ape? Ti-ar plăcea un lac sau un pârâu? Haideți să vedeți care au fost viziunea și răspunsurile micilor arhitecți.
Intrarea liberă.
_____________

23 septembrie 2023, 20:30, Bastionul Măcelarilor

Memory Tower - Instalație de video mapping și vizitarea Turnului Măcelarilor

În 23 septembrie, de la opt și jumătate seara, poarta Bastionului va fi larg deschisă pentru a primi vizitatori dornici să fie martorii un eveniment nocturn special: video mapping pe Turnul Măcelarilor.
Proiectul White Tower își propune să exploreze textura și volumentria turnului, evidențiind detaliile cărămizilor și crăpăturilor construcției, prin care va ieși lumina.
Imaginea turnului se va deconstrui în planul virtual, revelând o variantă de sticlă a turnului, ca un fel de seră sau cristal în care sunt stocate imagini și memorii ale trecutului acelui spațiu.

Instalația de video-mapping are o durată de cinci minute, între 20:30 – 21:00 (proiecție în loop). După ce priviți pe săturate, vă invităm să vizitați și Turnul Măcelarilor, deschis pentru prima dată publicului larg sâmbătă seara.

Intrare: liberă Intrarea se poate face în limita a 50 de locuri disponibile. Ne vedem acolo.

23 septembrie 2023, 19:00, Bastionul Măcelarilor

Porcul și varza murată - Eveniment de artă culinară

Hai cu noi la un eveniment inedit în Bastionul Măcelarilor, cu un titlu pe măsura locației în care ești așteptat: „Porcul și varza murată”. În această prezentare, vom explora două procese culinare autentice și semnificative: prepararea cârnaților și a varzei murate. Vom dezvălui cum nevoia de a conserva și savura a dat naștere acestor delicii tradiționale. Cârnatul: Vom dezvălui ingredientele de bază folosite în prepararea
cârnaților, inclusiv carnea proaspata, condimente și mirodenii. Ne vom concentra pe rasele de porci Mangalița și de Bazna, care sunt originare din proximitatea noastră și oferă calități distinctive. Vei avea ocazia să deguști acești cârnații unici. Varza murată:
Descoperi ingredientele necesare pentru a pregăti varza
murată, inclusiv varza proaspătă și condimente. Vom explora procesul de fermentație și rolul crucial pe care-l joacă în transformarea varzei într-o delicatesa a tradiției locale. Vei experimenta gustul unic al varzei murate, bogat în arome și texturi complexe. Această prezentare va include demonstrații în două etape: carnatii vor fi gătiți lent și afumați, în timp ce varza murată va fi pregătită în prealabil.
Pe durata procesului de gătit al cârnaților, vom încuraja socializarea și vom oferi un bufet cu o selecție generoasă de gustări locale:
– Brânzeturi și mezeluri, combinate cu legume proaspete și fructe.
– Bunătăți gătite, folosind ingredientele de sezon disponibile
– Pâine cu maia. Vei putea savura pâine proaspătă, cu o textură minunată, preparată cu maia locală.
Această prezentare își propune să aducă în prim-plan gusturile și tradițiile noastre locale, invitându-te să descoperi și să savurezi arome autentice și să socializezi într-un cadru prietenos.
_________________________________
Intrare: bilet în bază de donaţie – 20 lei / persoană. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 18h30. Vă așteptăm cu drag!

22 septembrie 2023, 21:00, Bastionul Măcelarilor

Artist in Church - Spectacol imersiv

Unul dintre cele mai interesante proiecte apărute în ultima vreme în peisajul cultural autohton, este un spectacol multimedia unic în România semmnat de solista Ana-Cristina Leonte, împreună cu saxofonistul Alex Arcuș. Proiectul a luat naștere în Transilvania, într-un sat aflat la capăt de drum, unde artiștii au avut o rezidență, au locuit într-o casă săsească și au avut la dispoziție ca spațiu de creație și inspirație, biserica
evanghelică a satului, o biserică desacralizată din secolul al XV-lea.
Melanjul sonor obținut combină elemente organice desprinse din ambientul rural, cu adieri electronice inspirate de acustica lăcașului și de ecoul văii în care se afla satul îmbrățișat de pădure. Rezultatul final? O călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și video-mapping realizate de artistul vizual Andrei Cozlac, care a avut 4 reprezentații de succes în locații de patrimoniu (3 biserici evanghelice, și un conac – Conacul Apafi), 2 reprezentații în peștera Ialomița la Jazz Cave Festival (2021, 2022), a poposit neașteptat chiar și într-o șură reinventată din Transilvania (Dominique Boutique), în grădina casei Schubz, la Festivalul Internațional “Johnny Răducanu”, a Palatul culturii din Iasi in cadrul festivalului Sineztezia (2021), pe malul Lacului de Smarald la Magma Showcase 2022, in Bastionul Tesatorilo din Brasov (2022), Skoder Jazz Fest 2022 din Albania, Waha Festival (2023).
_________________________________
Intrare concert: bilet în bază de donaţie – 10 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00.
Vă așteptăm cu drag!

19 august, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Rain Sultanov & Shahin Novrasli Duo

„Beyond of Jazz” este un proiect, care reunește 15 ani de colaborare între doi muzicieni unici ai timpului nostru.
Un proiect cu Kenny Wheeler în 2005, „Voice of Karabakh” albumul din 2014, sau „Inspired by Nature”, album lansat în 2017 de Ozella Music întărește cu siguranță tandemul celor doi muzicieni.
„Beyond of Jazz” este special prin faptul că totul se desfășoară pe emoțiile și spontaneitatea a doi muzicieni, desigur, cu o măiestrie virtuoasă a ambilor. În ea, muzica este uneori profund sufletească, amestecată de la temperamentul oriental la melancolia europeană, care depășește toate limitele muzicii. Rain Sultanov este un saxofonist de jazz important care a adus o contribuție uriașă la dezvoltarea culturii de jazz în Azerbaidjan. Nu mulți au putut să parcurgă un drum creativ atât de turbulent și interesant, bogat și plin de evenimente muzicale, precum Rain Sultanov. Este o persoană a cărei muncă este întotdeauna de interes pentru experții mondiali.
_________________________________
Intrare concert: bilet în bază de donaţie – 10 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00.
Vă așteptăm cu drag!

30 iulie, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Truverii: D`Ale Amorului

Grupul de muzică medievală și tradițională TRUVERII ne readuce în atenție melodicitatea și bucuria muzicii evului mediu și a renașterii, dar și prospețimea și originalitatea ritmurilor tradiționale din diferite zone ale Europei.
Spectacolele Truverii-lor sunt o călătorie muzicală, un „Peregrinatio” de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii din secolul XIII din culegerea „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, muzica trubadurilor care animau curțile medievale, dar și tavernele vremii, cu dansuri precum tarantella si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave. Muzica lor transmite pofta de viața, umorul și voia bună ce animau burgurile medievale și serbările populare.
Relaţiile dintre femeie şi bărbat au fost mereu subiecte importante în ilustrările artistice ale trubadurilor călători. Ambulanţii secolelor trecute făceau haz, fie muzical, fie prin mici scenet teatrale, de aceste întîmplările amoroase şi conjugale, aflate în trecerea lor prin târguri şi sate sau chiar trăite de ei.
Spectacolul uneşte mai multe poveşti ale vieţii sociale şi conjugale medievale spuse fie muzical, fie teatral.
Intrare: bilet în bază de donaţie – 5 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00.

22 iulie, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Teatrul Skepsis: Rețeta fericirii

 Grupul Skepsis este un experiment de succes început în 2002 în cadrul Universității „11 Decembrie 1918” din Alba Iulia și transformat într-un proiect de lungă durată.
Grupul a crescut prin educație și formare continuă și experiență, conturând o abordare originală și un stil propriu. Cu un repertoriu de spectacole divers (farsă medievală, Commedia dell’Arte, teatrul clasic, teatrul realist, teatrul absurd, contemporan și spectacole originale), grupul are propria școală de teatru pentru tineri elevi.
Piesa din proiectul CULTFORT este un spectacol în genul Commedia dell Arte, care respectă regulile specifice genului: intriga simplă, pasajele de improvizație, tipologiile personajelor, umorul isteț și întorsăturile de situație sau ritmul alert. Doctorul, ca întotdeauna, dispus să își ofere serviciile contra cost, are de rezolvat de această dată o problemă de cuplu care evidențiază stereotipiile de gen.
Intrare: bilet în bază de donaţie – 10 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00.
Vă așteptăm cu drag!
 
 

14 iulie, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Teatrul TACT: O capră, doi iezi și un lup

 
Haideți la o altă piesă de teatru: „O capră, doi iezi și un lup”, în 14 iulie, de la 19:30, în regia lui Nelu Roman, cu actorii Trupei TACT din Sighișoara.
Spectacolul este o adaptare a cunoscutei povești „Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă. Spre deosebire de poveste, în spectacolul nostru întâlnim doar doi iezi. O altă deosebire este faptul că în spectacol avem de-a face cu un final fericit, astfel încât niciun ieduț nu devine hrană pentru lup.
Cele două personaje mature, lupul și capra, apar în fața spectatorilor în interpretarea actorilor la vedere, iar iezișorii prind viață cu ajutorul unui mânuitor de papuși. Este un spectacol antrenant, care conține muzică și dans, un spectacol care place în egală măsură copiilor, părinților și bunicilor.
Intrare: bilet în bază de donaţie – 5 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Intrarea în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00. Vă așteptăm cu drag! 
 
 

01 iulie, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Concert Connections - Paolo Profeti (saxofon) & Sorin Romanescu (chitară)

Vă invităm să luați parte la un eveniment muzical special, unde sunetul dulce și melodios al saxofonului se întâlnește cu acordurile calde și pline de viață ale chitarei. Concertul trupei “Connections” va avea loc pe data de 01 iulie, începând cu ora 19h30, în Bastionul Măcelarilor.
Veți avea ocazia să ascultați muzică de calitate, interpretată de doi muzicieni talentați: Paolo Profeti (saxofon) & Sorin Romanescu (chitara). Pentru cunoscătorii de jazz din România, niciunul din protagoniști nu are nevoie de prezentare.
 
Încă de acum 10 ani, între cei doi s-a format o conexiune muzicală foarte profundă, care în timp s-a concretizat și s-a dezvoltat – în acest duo a fost primul concert al lui Paolo în România. Au călătorit foarte mult și au înregistrat două albume împreună, cu Paolo Profeti European Collective – “Waiting for Bucharest” și „Glide”.
 
Nu ratați ocazia de a trăi o experiență muzicală unică și de a vă relaxa într-o seară plină de armonie și frumusețe. Drumul îi duce de la standard, unde liniile melodice improvizatorice ale fiecăruia se întrepătrund într-un discurs comun, prin momente de respiro mai free, până la compoziții originale impresionante.
 
Intrare concert: bilet pe bază de donaţie – 10 lei / adult. Pensionarii şi copiii până la 14 ani au intrare gratuită. Achiziționarea biletelor se va face la fața locului, în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19h00.
 

23 iunie, 18:30, Bastionul Măcelarilor

Cănuță, om sucit - Spectacol cu păpuși și actori

Vineri, pe 23 iunie, de la 18:30, e vremea să ne reîntâlnim în Bastionul Măcelarilor pentru o rundă de teatru. Teatrul NOU vine cu un spectacol în care obiectele din casă prind viață și devin personaje împreună cu actorii.

Lupta cu tine însuți și cu cei care vor să te descurajeze, te poate transforma într-un om sucit. Cănuță, eroul nostru, încearcă să-și găsească drumul printre decizii, schimbări și… nenoroc. Vom avea parte de un spectacol despre Marginalizare.

Vino să vezi unul dintre puținele spectacole de teatru de păpuși pentru adulți, din România.
Adaptarea trupei de teatru, neconvențională, după povestea lui I.L.Caragiale, își propune să reconstituie cu umor, un aer autentic de mahala, dar cu bătaie mult mai lungă. Un spectacol comic, pe gustul lui Caragiale, dar care inovează celebra creație a scriitorului prin aportul păpușilor, obiecte banale din gospodăria oricărui om.

Vino să râzi de stropitoare, de ciocan, de lopată și nu numai așa cum nu ai facut-o niciodată.
COORDONATOR ARTISTIC: EDUARD CÎRLAN
CU: IONUȚ TERTECI, CRISTIAN IONIȚĂ, ELENA ARIADNA ȘEULEAN, IONEL BARAC, SIMINA CONSTANTIN / NUȚA ILIE
DUPĂ: I. L. CARAGIALE • ADAPTARE TEXT: EMIL VASILACHE ȘI EDUARD CÎRLAN • SCENOGRAFIA: ALEXANDRA BUDIANU • COREGRAFIA: IZABELA BOSTAN
 

Intrare spectacol: bilet pe bază de donație – 5 lei. Pensionarii și copiii până în 14 ani au acces gratuit.

Achiziționarea biletelor se va face la fața locului, în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 18:00.
_____________
Ne susțin:

EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului – UMP

18 iunie, 19:30, Bastionul Măcelarilor

Concert Jazzpar Trio

În 18 iunie deschidem porțile Bastionului pentru un concert cu Jazzpar Trio. Șapte și jumătate seara, e timpul când muzica faină se va auzi peste zidurile cetății medievale. Sperăm totuși să prindeți un loc în bastion, de acolo se vede și se aude concertul cel mai bine.
 
Intrare spectacol: 10 lei / adult. Copiii și pensionarii au intrarea liberă. Achiziționarea biletelor se va face la fața locului, în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 19:00.
 
Trupa Jazzpar trio aduce pe scena muzicală soundul și farmecul anilor 30 din Parisul lui Django Reinhardt. Membru al clanului Manouche, Reinhardt s-a lăsat inspirat de jazz-ul american căruia i-a adăugat elemente de originalitate, dând astfel naștere unui nou stil muzical complex: gipsy jazz, cunoscut și sub numele de manouche jazz.
 
Poiectul Jazzpar este concretizarea unui vis comun pe care cei trei fondatori ai trupei l-au nutrit vreme de câțiva ani. Fiecare dintre ei deține un bagaj consistent de experiențe pe scena muzicală, abordând diferite genuri, de la rock până la flamenco, jazz, funk și chiar muzică electronică.

În anul 2017, după o lungă așteptare, a sosit momentul ca visul unei trupe de gipsy jazz să prindă viață. Astăzi, în repertoriul trupei se regăsesc piese cunoscute precum: Minor Swing, Django’s Tigre, Softly, Bossa Dorado și altele altele asemenea, abordate într-o manieră care îmbină soundul consacrat cu elemente marca Jazzpar trio.

16 iunie, 17:30, Bastionul Măcelarilor

Spectacol de teatru cu păpuși

În 16 iunie, de la cinci și jumătate după-amiaza, avem program fain în Bastionul Măcelarilor, flancat de arbori umbroși. Teatrul Piticot din Arad sosește în oraș cu piesa de teatru cu păpuși „Elefănțelul curios”, o adaptare după Rudyard Kipling, o poveste despre curiozitate și prietenie.
Și vă putem spune că în personajul principal al acestei povesti regăsim caracteristicile oricărui copil – curiozitatea, naivitatea, spontaneitatea, ori bucuria. Asemenea elefănțelului, echipa de actori este bucuroasă și nerăbdătoare să se întâlnească cu voi, copiii!
 

Intrare spectacol: bilet pe bază de donație – 5 lei. Pensionarii și copiii până în 14 ani au acces gratuit.

Achiziționarea biletelor se va face la fața locului, în limita a 50 de locuri disponibile, începând cu ora 17:00.

_____________
Ne susțin:
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului – UMP

2 iunie, 1 septembrie

Tur de seară gratuit în Sighișoara

Tur de seară prin Sighișoara caut companion de seamă pentru însoțire cu începere din luna mai. Echipa CULTFORT și ghidul nostru charismatic, pe numele lui – Peter Suciu, au planificat pentru voi tururi de seară prin Sighișoara. Răcoarea blândă a serilor de vară ne va însoți bucuroasă în tururile noastre. Punctul de pornire în toate tururile noastre este biroul Fundației aflat în Turnul Cojocarilor; mai precis, ne găsiți pe Strada Cojocarilor, nr 10. Aveți cu voi ca recuzită necesară pentru a crea atmosferă un felinar artizanal. Participarea este gratuită și nici nu este necesar să vă înscrieți în prealabil. Tur de seară prin Sighișoara, venim! Aveți datele următoarelor tururi mai jos:
Vineri, 2 iunie 2023, ora 20:30
Vineri, 1 septembrie 2023, ora 20:30

_______________
Ne susțin:
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului – UMP
#eeagrants#rocultura
________________
Mai mult:
Tururile de seară sunt plimbările ghidate în cadrul cărora ”Descoperim istoria și identitatea culturală locală” a Sighișoarei împreună. În cadrul acestor ateliere informative, vom vizita orașul cu ochi noi, alături de Peter Suciu, un ghid care știe aproape totul despre el, și de alte persoane care iubesc Sighișoara și trăiesc aici. Aceste ateliere de documentare a istoriei locale au loc prin toate cartierele Sighișoarei, nu doar în Cetatea Medievală. Turul de oraș este gratuit și face parte din proiectul nostru Cultfort – Fortăreață culturală urbană prin care am pregătit Turnul & Bastionul Măcelarilor să devină spațiu de evenimente culturale pentru Sighișoara.

Perioada 20-31 martie 2023

Antreprenoriat cultural - Curs

Persoanele care activează în domeniul cultural al Sighișoarei sunt invitate la Cursul de antreprenoriat cultural organizat în cadrul proiectului CULTFORT. Denumirea cursului este: „Competențe Antreprenoriale, Financiare și Juridice”; autorizat de Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională și este recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.
Datele de desfășurare sunt:
În regim online: 20.03.2023 (luni) – 24.03.2023 (vineri)
În regim offline, Sighișoara, județul Mureș: 27.03.2023 (luni) – 31.03.2023 (vineri)
Sesiunile constau din: 2h teorie + 4h practică
Examen: 3 aprilie 2023 (în regim online). 
 

Ne susțin:

EEA and Norway Grants

Programul RO-Cultura

Granturi SEE & Norvegiene

Ministerul Culturii

Unitatea de Management a Proiectului – UMP

#eeagrants #rocultura

Vineri, 17 și 31 martie 2023, ora 17:00

Turul Sighișoarei pentru sighișoreni

În două zile de vineri din martie, pe 17 și pe 31, începând cu ora 17:00, continuăm plimbările ghidate în cadrul cărora ”Descoperim istoria și identitatea culturală locală” a Sighișoarei împreună. În cadrul acestor ateliere informative, vom vizita orașul cu ochi noi, alături de Peter Suciu, un ghid care știe aproape totul despre el, și de alte persoane care iubesc Sighișoara și trăiesc aici. Întâlnirea și plecarea sunt de la Turnul & Bastionul Măcelarilor din Cetate. Aceste ateliere de documentare a istoriei locale au loc prin toate cartierele Sighișoarei, nu doar în Cetatea Medievală. Turul de oraș este gratuit și face parte din proiectul nostru Cultfort – Fortăreață culturală urbană prin care pregătim Turnul & Bastionul Măcelarilor să devină spațiul de evenimente culturale pentru Sighișoara care va fi deschis anul acesta. Plimbarea va avea loc după această întâlnire în fiecare VINERI după-amiaza la ora 17:00 din 2 în 2 săptămâni, dar urmăriți evenimentele noastre de pe pagină pentru a ști exact datele, orele și locurile în care ne întâlnim.

Ne susțin:

EEA and Norway Grants

Programul RO-Cultura

Granturi SEE & Norvegiene

Ministerul Culturii

Unitatea de Management a Proiectului – UMP

#eeagrants #rocultura

Miercuri, 11 ianuarie, ora 11:00

Micul arhitect din Sighisoara

Miercuri, 11 ianuarie 2023, ne întâlnim cu una dintre clasele a III-a de elevi din Școala Joseph Haltrich pentru a descoperi împreună ce este arhitectura.
Împreună cu un arhitect, copiii vor face machete și vor învăța istoria locului, un lucru esențial într-un spațiu așa de bogat din acest punct de vedere precum Sighișoara.
Pe parcursul celor 13 ateliere, copiilor o să li se deschidă ochii în legătură cu acest loc special în care locuiesc și vor afla ce înseamnă să practici meseria de arhitect. Vor deveni mai atenți la mediul construit și natural al Sighișoarei, o să înceapă să observe în fiecare zi ceea ce nu observă acum. Toate acestea o să se întâmple prin joc, copiii o să măsoare, o să fie detectivi, o să se distreze învățând.
Aceste ateliere de în care copiii vor deveni mai conștienți de spațiul în care locuiesc vor avea loc săptămânal și la școală, dar și în plimbare prin citadelă. Ele fac parte din proiectul nostru Cultfort – Fortăreață culturală urbană prin care pregătim Turnul & Bastionul Măcelarilor să devină un spațiu de evenimente culturale pentru Sighișoara.

Ne susțin:

EEA and Norway Grants

Programul RO-Cultura

Granturi SEE & Norvegiene

Ministerul Culturii

Unitatea de Management a Proiectului – UMP

#eeagrants #rocultura

Joi, 12 ianuarie, ora 11:00

Micul arhitect din Sighisoara

Joi, 12 ianuarie 2023, ne întâlnim cu una dintre clasele a IV-a de elevi din Școala Joseph Haltrich pentru a descoperi împreună ce este arhitectura.

Împreună cu un arhitect, copiii vor face machete și vor învăța istoria locului, un lucru esențial într-un spațiu așa de bogat din acest punct de vedere ca Sighișoara.

Pe parcursul celor 13 ateliere, copiilor o să li se deschidă ochii în legătură cu acest loc special în care locuiesc și vor afla ce înseamnă să practici meseria de arhitect. Vor deveni mai atenți la mediul construit și natural al Sighișoarei, o să înceapă să observe în fiecare zi ceea ce nu observă acum. Toate acestea o să se întâmple prin joc, copiii o să măsoare, o să fie detectivi, o să se distreze învățând.

Aceste ateliere de în care copiii vor deveni mai conștienți de spațiul în care locuiesc vor avea loc săptămânal și la școală, dar și în plimbare prin citadelă. Ele fac parte din proiectul nostru Cultfort – Fortăreață culturală urbană prin care pregătim Turnul & Bastionul Măcelarilor să devină un spațiu de evenimente culturale pentru Sighișoara.

___________

Ne susțin:

EEA and Norway Grants

Programul RO-Cultura

Granturi SEE & Norvegiene

Ministerul Culturii

Unitatea de Management a Proiectului – UMP

#eeagrants #rocultura

Ne susțin:
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului – UMP
#eeagrants #rocultura